Wat is een kalknagel en wat kun je er (zelf) tegen doen?
Een kalknagel is een aandoening waar veel mensen zich voor schamen. Toch is dat echt niet nodig, want best veel mensen hebben last van deze aandoening. In dit artikel leggen we uit wat een kalknagel is, hoe ze ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen, hoe je ze kunt verbergen en wat je er (zelf) tegen kunt doen.
Wat is een kalknagel?
Een kalknagel (onychauxis) is een verdikte, brokkelige nagel. De aandoening komt vooral voor aan de teennagels, maar soms ook aan de vingernagels. In de meeste gevallen wordt een kalknagel veroorzaakt door een schimmel, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Een kalknagel kan ook ontstaan door een teveel aan hoorn, zoals bij een ramshoorn- of klauwnagel, door een trauma, door een groeistoornis, door slechte bloedvaten, door ouderdom, door een huidziekte, zoals psioriasis, en gewoon zomaar.
Wat is het verschil tussen een kalknagel en een schimmelnagel?
In de volksmond wordt een kalknagel vaak een schimmelnagel genoemd. Dat is dus eigenlijk niet helemaal terecht. Niet iedere kalknagel wordt veroorzaakt door een schimmel. Een kalknagel kan ook andere oorzaken hebben.
Hoe ontstaat een kalknagel?
De meest voorkomende oorzaak van een kalknagel is een schimmel. Schimmels zijn overal en daarom kun je kalknagels niet altijd voorkomen. Toch zijn er bepaalde factoren die de kans op een schimmelnagel vergroten:
- Zweetvoeten
- Beschadigde nagels
- Lang douchen en baden
- Douchen en baden in openbare ruimtes
- Veel shampoo en zeep gebruiken
- Voeten en nagels niet goed afdrogen
- Sokken die warmte en vocht vasthouden
- Een verminderde weerstand
- Huidziektes
- Diabetes
Een kalknagel kan ook ontstaan door een teveel aan hoorn, zoals bij een ramshoorn- of klauwnagel, door een trauma, door een groeistoornis, door slechte bloedvaten, door ouderdom, door een huidziekte, zoals psioriasis, en gewoon zomaar.
Hoe kun je een kalknagel voorkomen?
Er zijn verschillende stappen die je kunt zetten om de kans op een kalknagel te verkleinen:
- Was je voeten niet met zeep.
- Spoel je voeten goed af als je toch zeep gebruikt.
- Droog je voeten en nagels goed af. Ook tussen de tenen.
- Trek iedere dag schone sokken aan.
- Kies sokken van katoen of wol.
- Draag schoenen die ademen (sandalen, schoenen van leer of linnen).
- Laat je voeten regelmatig luchten, dus schoenen uit binnenshuis.
- Draag slippers in openbare ruimtes, zoals het zwembad, kleedkamers en douches.
- Houd je teennagels kort.
Wat kun je tegen een kalknagel doen?
Helaas geneest een kalknagel meestal niet vanzelf. Hoewel kalknagels niet gevaarlijk zijn, wordt vaak geadviseerd om ze toch te behandelen. Kalknagels worden vaak veroorzaakt door een schimmel, die zich uit kan breiden naar andere nagels.
Zelf een kalknagel veroorzaakt door een schimmelnagel behandelen
Wordt jouw kalknagel veroorzaakt door een schimmel? Dan kun je bij de drogist of online een speciaal middel tegen de schimmelinfectie kopen. Deze middelen zijn vrij verkrijgbaar.
Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes
Op het internet worden allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes geadviseerd, zoals (appel)azijn, Vicks VapoRub, soda, sudocrème en tea tree olie. Deze middeltjes bevatten meestal ingrediënten met een anti-schimmel werking, maar zijn in principe niet bedoeld om schimmels te behandelen. Toch werken ze soms wel, maar meestal alleen als je er snel bij bent. Dat komt doordat de schimmel niet bovenop de nagel zit, maar vooral tussen de nagel en het nagelbed. Daar komen dit soort middeltjes niet altijd bij. We raden dergelijke behandelmethodes daarom niet aan.
Je schoenen behandelen
Geef ook je schoenen een behandeling met een anti-schimmelmiddel. Daar zitten namelijk vaak flink wat sporen in. Je schoenen wassen is meestal niet voldoende om de sporen goed te verwijderen.
Behandeling door een professional
Als je niet precies weet waardoor de kalknagel veroorzaakt wordt, als jouw kalknagel niet wordt veroorzaakt door een schimmel en als jouw kalknagel niet verdwijnt, dan kun je het beste je huisarts bezoeken. Een huisarts kan je adviseren en, indien nodig, doorsturen naar een dermatoloog voor verder onderzoek.
Kalknagels laseren
Een oplossing die soms wordt aangeraden door professionals is een laserbehandeling. Een laserbehandeling geeft volgens het WZA bij ongeveer 80% van de patiënten een aanhoudende verbetering.
Een kalknagel verzorgen en verbergen met nagellak
Schaam je je voor je kalknagel en wil je deze op een bepaald moment toch het liefste even verbergen? Dan kun je je kalknagel verbergen met een speciale zuurstofdoorlatende nagellak. Let op: dit is geen behandelmethode!
De verdikte nagel kun je zelf gladder en dunner maken met een vijl. Ga wel voorzichtig te werk, zodat je de gezonde huid niet beschadigd. Een pedicure kan je helpen om je kalknagel te verzorgen.