Voetverzorgingstips: 10 tips om je voeten te verzorgen
Weet jij nog wanneer jij je voeten voor het laatst echt goed verzorgd hebt? Hoewel onze voeten één van de belangrijkste onderdelen van ons lichaam zijn, krijgen ze veel te vaak te weinig aandacht. Besef je daarom eens dat je voeten je de hele dag door dragen en daarom juist een goede verzorging verdienen. Maar hoe verzorg je je voeten goed? In dit artikel vind je 10 voetverzorgingstips, zodat je voeten zacht, glad en fris blijven.
Tip 1: Draag vochtopnemende sokken
We beginnen met een simpele tip: draag de goede sokken, vervang ze regelmatig en was ze heet, zodat eventuele bacteriën worden gedood.
Goede sokken:
- Zitten comfortabel;
- Sluiten goed aan op de voet;
- Zitten niet te strak (waardoor ze afknellen), maar zijn ook niet te ruim (waardoor ze dubbel gaan zitten);
- Zijn gemaakt van natuurlijk-absorberende, slijtvaste en lichte materialen, zoals katoen of wol;
- Hebben niet-voelbare naden.
Tip 2: Draag schoenen die goed passen
Als je je voeten in topconditie wilt houden, is het belangrijk om goede schoenen te dragen. Dat geldt voor zowel de lengte als de breedte. Ze mogen niet te krap zijn, maar ook niet te ruim. In te ruime schoenen heeft je voet te veel bewegingsruimte. Dat kan voor klachten zorgen.
Goede schoenen:
- Passen (aan beide voeten) goed in de lengte, de breedte en hoogte;
- Kunnen, bijvoorbeeld met veters, goed op de voet worden aangesloten;
- Hebben een stevige hielcontour en schoenzool;
- Zijn buigzaam bij de bal van de voet;
- Bieden de juiste demping;
- Zijn gemaakt van ademend materiaal;
- Hebben geen (grote) hak.
Wil je er zeker van zijn dat je een goed passende schoen uitkiest? Laat je dan adviseren in een ‘betere’ schoenenwinkel.
Tip 3: Houd je voeten schoon (maar overdrijf het niet!)
Houd je voeten goed schoon. Eén keer per dag wassen is voldoende. Overdrijf niet met zeepgebruik, want daardoor droogt de huid alleen maar uit en vergroot je de kans op voetproblemen, zoals voetschimmel. Droog je voeten en tenen na het wassen altijd goed af.
Tip 4: Neem af en toe een bad of voetenbadje
Het af en toe nemen van een voetenbadje is ook een goed idee. Denk dan één keer per week of per twee weken.
Wil je daar meer over lezen? Lees dan hier verder.
Tip 5: Knip je nagels regelmatig en recht af
Je nagels groeien niet zo snel, dus meestal is het voldoende om eens per 6 à 8 weken je nagels te knippen. Echter, het is nog beter als je ze regelmatig knipt, bijvoorbeeld eens per 2 weken. Zo houd je je nagels mooi en gezond.
Knip ze recht af en niet te kort. Zo voorkom je ingegroeide nagels. Wil je meer weten over het knippen van je nagels? Dat lees je hier.
Tip: je nagels knippen gaat het makkelijkst na een douche of een (voeten)bad. Ze zijn dan zacht en scheuren minder snel.
Tip 6: Verwijder eelt regelmatig
Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid. Deze verdikking ontstaat op plekken waar de huid te maken krijgt met druk of wrijving. Om ervoor te zorgen dat de bovenste huidlaag niet beschadigd, wordt er, als natuurlijke reactie van het lichaam, ter bescherming een extra laagje aangebracht. Dit laagje heet eelt. Een beetje eelt is daarom niet erg, maar overtollig eelt kan vervelend zijn.
Heb je last van overtollig eelt? Verwijder die eeltlaag dan regelmatig, bijvoorbeeld met een eeltvijl, eeltsokken of met eeltcrème. Zo houd je de huid mooi en zacht. En het voorkomt klachten zoals likdoorns.
Tip 7: Scrub je voeten regelmatig
Om de huid van je voeten mooi en zacht te houden, kun je ze af en toe scrubben. Door je voeten te scrubben, verwijder je dode huidcellen en maak je de huid mooi glad. Gebruik een speciale voetscrub of een scrubhandschoen en een hydraterende douchecrème. Je kunt ook zelf een scrub maken met suiker, honing en olijfolie.
Scrub je voeten met ronddraaiende bewegingen en besteed extra aandacht aan je hielen, de bal van je voet en je tenen.
Tip 8: Hydrateer je voeten
Na het badderen, knippen, vijlen en/of scrubben is het belangrijk om je voeten te hydrateren. Je kunt een voetencrème gebruiken, een voedende bodylotion of een natuurlijk product. Denk bijvoorbeeld aan shea butter of arganolie. Breng de crème royaal aan op je hele voet en masseer deze goed in.
Tip: trek na het insmeren katoenen sokken aan om de crème beter in te laten trekken.
Tip 9: Behandel zweetvoeten
Heb je ondanks dat je je voeten goed verzorgt, toch last van zweetvoeten? Geen zorgen, zweetvoeten komen vaak voor en kun je nooit helemaal voorkomen. Je hoeft je dus niet te schamen.
Het is wel verstandig om zweetvoeten direct aan te pakken. Zweetvoeten vergroten namelijk de kans op bepaalde kwalen, zoals putjeszolen (lees ook het artikel "Putjeszolen, wat te doen?"), ingegroeide nagels en voetschimmel.
Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om zweetvoeten te beperken en behandelen en de geur te maskeren:
- Talkpoeder of boorzuurschilfers: absorberen vocht en verminderen de transparantie.
- Zweetvoetenspray: zorgt ervoor dat je voeten minder zweet afscheiden en bestrijdt de bacteriën die de vieze geur verspreiden.
- Zweetvoetencrème: vermindert het transpireren en bestrijdt de bacteriën die de vieze geur verspreiden.
- Voetendeodorant: camoufleert de geur, maar pakt soms ook de oorzaak van het probleem aan.
- Aluminiumchloride (aluminiumzout): laat de bloedvaatjes samentrekken, waardoor de afscheiding van vocht geremd wordt.
- Kamferspiritus: houdt de huid soepel, vermindert de kans op scheuren en helpt tegen zweetvoeten.
- Botox: legt de zweetklieren stil, waardoor de voeten niet meer zweten. Deze oplossing wordt eigenlijk alleen toegepast bij extreme zweetvoeten.
Tip 10: Verwen jezelf met een pedicurebezoek
Wil je je voeten echt tot in de puntjes verzorgen? Verwen jezelf dan zo nu en dan door een bezoek te brengen aan de pedicure. Een pedicure laat je voeten weer stralen, kan je helpen om eventuele kwaaltjes op de juiste manier aan te pakken en je tips geven om jouw voeten zelf nog beter te verzorgen.