Wat is (hardnekkig of overtollig) eelt?
Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid. In een kleine hoeveelheid is eelt onschuldig, maar hardnekkig of overtollig eelt is in veel gevallen oncomfortabel en soms zelfs pijnlijk. Bovendien storen veel mensen zich aan eelt, omdat ze het niet mooi vinden. In dit artikel leggen we uit wat (hardnekkig of overtollig) eelt is, hoe en waarom het ontstaat, hoe je het herkent, wat je kunt doen om het te voorkomen en wat je er (zelf) tegen kunt doen.
Wat is eelt?
Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid. Deze verdikking ontstaat op plekken waar de huid te maken krijgt met druk of wrijving. Om ervoor te zorgen dat de bovenste huidlaag niet beschadigd, wordt er, als natuurlijke reactie van het lichaam, ter bescherming een extra laagje aangebracht. Dit laagje heet eelt. Vandaar ook dat eelt meestal voorkomt onder de hielen en op andere delen van de voet. Als je veel met je handen werkt, ontstaat eelt soms ook aan je handen.
Wat is hardnekkig of overtollig eelt?
Hardnekkig en overtollig eelt is eigenlijk een gevorderd stadium van eelt. Het is een te veel aan eelt, waar we, zowel fysiek als estethisch, last van kunnen hebben.
Hoe en waarom ontstaat eelt?
Eelt ontstaat als de huid te maken krijgt met druk of wrijving. Ter bescherming raakt de opperhuid (plaatselijk) verdikt. Hoe snel en in welke mate eelt zich vormt, verschilt per individu. Erfelijkheid speelt een rol, dus de één ontwikkelt meer en/of sneller eelt dan de ander. Mensen die meer transpireren, zijn meestal ook gevoeliger voor eeltvorming. Andere factoren die een rol spelen zijn: ouderdom, veel staan, een droge huid, overgewicht, verkeerde schoenen en een verkeerde stand van de voeten.
Hoe herken je eelt?
Eelt is meestal geelachtig of grijzig van kleur en voelt ruw en hard aan. Heb je last van hardnekkig of overtollig eelt? Dan zijn er soms ook kloven aanwezig.
Hoe kun je hardnekkig eelt voorkomen?
Eeltvorming is niet helemaal te voorkomen, maar je kunt het wel beperken door:
- Het dragen van ruimzittende en goed passende schoenen.
- Het dragen van (katoenen) sokken.
- Het goed hydrateren van de huid, bijvoorbeeld met een speciale handen- of voetencrème.
- De handen, vingers, voeten en tenen goed af te drogen.
- Een juiste houding aan te nemen.
- Niet te vaak slippers of hoge hakken te dragen, omdat dit soort schoenen meestal meer druk of wrijving veroorzaken.
Hoe kun je hardnekkige eeltvorming zelf behandelen?
Gelukkig kun je overtollig eelt zelf behandelen. Er zijn daarvoor allerlei gereedschappen verkrijgbaar. Je kunt te werk gaan met een eeltverwijderaar, zoals een eeltvijl, een eeltrasp of een puimsteen. Er bestaan ook speciale voetcrèmes en eeltpleisters. Door van tevoren een voetenbad te nemen, kun je ervoor zorgen dat de harde, ruwe plekken zacht worden en beter behandeld kunnen worden.
Let op: ga altijd voorzicht te werk. Je wilt de gezonde huid niet beschadigen!
Hardnekkig of overtollig eelt laten behandelen door een pedicure
Pedicures zijn gespecialiseerd in voetbehandelingen, waaronder in het verwijderen van overtollig en hardnekkig eelt. Eelt is niet iets om je voor te schamen. Het verwijderen van eelt is een van de werkzaamheden die een pedicure dagelijks uitvoert.
Pedicures kunnen op verschillende manieren te werk gaan, waarbij enkel de eelt wordt weggehaald en niet de gezonde huid. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een eeltverwijderaar, zoals een frees, vijl of rasp, maar met behulp van een klein mesje. Hier hoef je niet bang voor te zijn, want als het goed gebeurt, voel je er meestal niets van. Met name als je last hebt van kloven of eeltpitten, zal het juist opluchten om deze eeltvorming te laten behandelen.
Een pedicure kan ook een zogenaamde blauwdruk maken van je voeten, waardoor het duidelijk wordt of de eeltvorming wel of niet ontstaat door een verkeerde stand van de voeten. Als dit het geval is, kan een podotherapeut je verder helpen om je houding te verbeteren en hierdoor zal de eeltvorming in de toekomst afnemen.