Teennagel eraf? Wat is een loslatende teennagel en wat kun je er (zelf) tegen doen?
Heb je last van een loslatende teennagel of is je nagel er zelfs helemaal af? We leggen uit wat een losgelaten teennagel is, waarom teennagels loslaten en wat je er (zelf) tegen kunt doen.
Wat is een loslatende of losgelaten teennagel?
Een loslatende of losgelaten teennagel is een teennagel die los komt van het nagelbed. Soms valt de hele nagel eraf, maar het kan ook voorkomen dat de nagel slechts gedeeltelijk loslaat. De medische term voor een teennagel die loslaat is onycholysis.
Wat zijn de oorzaken van een loslatende teennagel?
Een loslatende teennagels kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is de oorzaak duidelijk. Weet je niet waarom jouw teennagel loslaat? Dan is het verstandig om een bezoek aan je huisarts te brengen.
We hebben een aantal mogelijke oorzaken op een rij gezet:
Loslatende teennagel door een trauma
We spreken van een teennagel die los laat door een trauma als:
- Je je teen hebt gestoten.
- Er iets zwaars op je teen terecht is gekomen.
- Je teen klem heeft gezeten.
In sommige gevallen breekt een deel van de nagel af en/of wordt de nagel blauw.
Loslatende teennagel door een schimmel
Ook een schimmelinfectie aan de nagel kan een losgelaten teennagel veroorzaken. Een schimmel huist namelijk het liefst tussen je nagel en je nagelbed, waardoor de nagel los kan laten. In zo'n geval dien je de schimmelinfectie aan te pakken.
Loslatende teennagel door psoriasis
Psoriasis is een huidprobleem dat kan voorkomen aan de huid onder de nagel en aan de nagel zelf. Een van de symptomen van psioriasis is dat de huid en de nagel dikker worden. Daardoor komt er druk op de nagel komen te staan en door die druk kan de nagel loslaten.
Nagelpsoriasis herken je aan:
- Dikke nagels
- Verkleuring van de nagel (geel of bruin)
- Groeven of lijnen in de nagel (horizontaal)
- Witte vlekjes en deukjes in de nagel
- Afbrokkelende nagel
Loslatende teennagel door het gebruik van chemische producten
Het loslaten van een teennagel kan ook een reactie zijn op het gebruik van chemische producten. Denk daarbij aan nagellak, nagelverharder en nagellakremover. Ook kunstnagels, die worden vastgezet met lijm, kunnen een oorzaak zijn.
Loslatende teennagel door medicijngebruik en medische behandeling
Een loslatende nagel kan een bijwerking zijn van medicijngebruik. Ook bij chemotherapie komt een loslatende nagel soms voor. Lees de bijsluiter van medicatie altijd goed door en laat je voor gebruik of behandeling goed informeren door een arts.
Hoe behandel je een loslatende teennagel?
Een loslatende teennagel hoeft niet altijd behandeld te worden. Laat de nagel zoveel mogelijk met rust. Let bij er bij het groeien van de nieuwe nagel wel goed op dat de nagel niet ingroeit. Hoe je de nagel behandelt, is afhankelijk van de situatie.
De hele teennagel is eraf
Als de hele nagel eraf is, is het vooral belangrijk om het nagelbed goed te verzorgen. Het nagelbed is van zichzelf zacht, maar zonder beschermende nagel kan de huid wat harder worden. Bescherm de huid met een verbandje en maak de huid goed schoon om infectie te voorkomen.
De teennagel laat gedeeltelijk los
Laat je teennagel los, maar zit er ook nog een deel vast? Dan vraag je jezelf misschien af of je de nagel eraf moet halen of moet laten zitten? Het antwoord is simpel: laat de nagel zitten. Peuter zelf niet aan de loslatende nagel.
Heeft de loslatende nagel scherpe randen? Dan kun je de nagel wel voorzichtig bijknippen met een scherpe nagelknipper of vijlen met een nagelvijl. Anders kan de scherpe rand het nagelbed beschadigen. Durf je dat zelf niet aan? Dan kun je het een pedicure bezoeken.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Soms is het verstandig om naar een huisarts te gaan. Bijvoorbeeld als:
- Je veel last hebt van de losgelaten teennagel.
- Je niet weet wat de oorzaak is van de loslatende nagel.
- Je vermoedt dat het nagelbed ontstoken is. Bijvoorbeeld bij roodheid, pus of zwelling.
- Je advies nodig hebt over het aanpakken en behandelen van de oorzaak.
- Je een hardnekkige schimmelinfectie hebt.
Hoelang duurt het totdat er een nieuwe nagel terug groeit?
Helaas kan dit even duren, want nagels groeien niet zo snel. Vaak zie je na zo’n zes weken een nieuwe nagel verschijnen. Het duurt één tot anderhalf jaar voor de nagel weer een normale grootte heeft.