Teennagels knippen, hoe doe je dat?
Wie zijn of haar teennagels op tijd en op de juiste manier knipt, voorkomt voet- en teenproblemen. Het is een klusje waar je normaliter waarschijnlijk niet eens over nadenkt, maar tegelijkertijd een klusje dat vaak vergeten wordt of waar weinig aandacht aan besteed wordt. Daarom is het de moeite waard om onderstaande tips door te lezen voordat je je teennagels gaat knippen.
Teennagels knippen, hoe vaak doe je dat?
Je teennagels groeien niet zo snel, namelijk zo'n 0,05 tot 0,1millimeter per dag. Dat is zo'n 1,5 tot 3 millimeter per maand. Daarom hoef je ze dus ook niet zo vaak te knippen. Meestal is eens per 6 à 8 weken voldoende. Uiteraard is dit wel een gemiddelde. Groeien jouw nagels sneller - bijvoorbeeld door invloed van de zon - dan dien je ze uiteraard vaker te knippen.
Teennagels knippen, hoe doe je dat?
- Voor het knippen van je teennagels gebruik je een scherpe en schone nagelschaar of nagelknipper.
- Knip je nagels bij voorkeur na het douchen of baden. Dan zijn je teennagels zachter en daardoor makkelijker om te knippen. Het risico op inscheuren is dan kleiner. Je kan in plaats van een douche of bad ook een voetenbad nemen voor het knippen.
- Knip je teennagels altijd recht af. Knip de hoekjes dus niet af! Knip je de hoekjes wel weg? Dan is de kans groter dat je nagels ingroeien.
- Knip je nagels niet te kort. Ook als je nagels te kort knipt, is het risico op ingroeien groter. Bovendien kan de nagelbed ontstoken raken.
- Vijl scherpe randjes en hoekjes voorzichtig weg met een nagelvijl.
Kun je je teennagels niet zelf knippen? Stel het knippen dan vooral niet uit. Vraag aan iemand uit jouw omgeving om je te helpen. Je kunt ook een pedicure bezoeken.
Wat moet je doen als je je teennagel te kort hebt geknipt?
Heb je je teennagel(s) te kort geknipt? Dan kun je het nagelbed beschermen met een pleister, gaasje of een verbandje. Houd goed in de gaten of de nagel niet ingroeit. Merk je dat je nagel toch ingroeit? Dan kun je een gaasje of nagelbeugel (laten) plaatsen (door de huisarts of een pedicure).
Wees alert op ontstekingen. Bij problemen kun je het beste een pedicure of je huisarts bezoeken. Wacht daar niet te lang mee, want hoe eerder je aan de bel trekt, hoe makkelijker het is op te lossen.
Dikke en harde nagels knippen
Als je dikke, harde nagels hebt, kan het knippen ervan een lastig klusje zijn. Maak de nagels daarom zacht door een (voeten)bad te nemen. 20 tot 30 minuten is een goede richtlijn. Daarna gaat het knippen een stuk makkelijker.
Is je nagel erg verdikt? Dan kan het zijn dat je een kalk- of schimmelnagel hebt. De nagel is dan soms ook bros.
Kalk- en of schimmelnagels
Een kalknagel kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een schimmelinfectie. Het is dan belangrijk om de schimmel te behandelen met een antischimmelmiddel. Laat je in zo'n geval adviseren door een huisarts.
Schimmelnagels knippen
Heb je last van een schimmelnagel? Ga dan extra voorzicht te werk. Met een nagelschaar kun je de schimmelinfectie namelijk ongewild verspreiden. Knip schimmelnagels daarom altijd als laatste en desinfecteer de nagelschaar daarna goed. Je kunt ook twee verschillende nagelknippers gebruiken, één voor de gezonde nagels en één voor de schimmelnagels.
Ingegroeide teennagels knippen
Is je teennagel ingegroeid? Dan vergt het knippen ervan extra precizie. Je kunt het knippen daarom het beste overlaten aan een huisarts of pedicure, want als je het zelf probeert, loop je het risico dat je het probleem juist erger maakt. Je kunt de nagel bijvoorbeld te kort afknippen, waardoor de kans op opnieuw ingroeien groot is en ook is er een risico op infectie.
Soorten nagelknippers
Voor het knippen van je teennagels gebruik je een:
- Nagelknipper
- Nagelschaar
- Nageltang, pedicuretang of pedicureset
- Optioneel: een nagelvijl
Veel mensen vinden de nagelknipper het fijnst, maar als je grote of verdikte nagels hebt, werkt een nageltang / pedicuretang vaak net wat beter. Hier leggen we het verschil tussen een nagelknipper en een nagelschaar uit.