Wat is een likdoorn en wat kun je er (zelf) tegen doen?
Een likdoorn is niet gevaarlijk, maar soms wel onprettig. In dit artikel leggen we uit wat een likdoorn is, hoe deze ontstaat en het belangrijkste: hoe je ze kunt voorkomen en (zelf) behandelt.
Wat is een likdoorn?
Een likdoorn is een naar binnengegroeide eeltplek. De eeltplek boort zich, soms in puntvorm, in het vlees. Dat kan pijnlijk zijn. Het kan voelen alsof er iets in je huid prikt.
Is een likdoorn gevaarlijk?
Een likdoorn is vervelend, maar in principe niet gevaarlijk.
Andere benamingen
In de volksmond wordt een likdoorn ook wel een eeltpit of eksteroog genoemd. Soms wordt een likdoorn ook wel een clavus genoemd.
Hoe ontstaat een likdoorn?
Onze bovenste huidlaag beschermt de lagen die eronder liggen. Wordt deze huid blootgesteld aan druk en wrijving? Dan ontstaat er eelt. Een kleine laag eelt beschermt de huid. Niets mis mee dus. Echter, overmatige eeltgroei kan tot problemen leiden. Bijvoorbeeld als er een likdoorn ontstaat. Het eelt groeit dan naar binnen toe.
Veelvoorkomende oorzaken van likdoorns zijn:
- Het (langdurig) dragen van hoge hakken
- Het dragen van slecht passende of knellende schoenen
- Afwijkingen aan de voet en/of tenen
- Overgewicht
Likdoorns op handen
Likdoorns komen meestal op de voeten voor. In sommige gevallen komen ze ook voor op de handen. Dit komt meestal voor bij mensen die met hun handen werken en waarbij telkens dezelfde plek belast wordt.
Hoger risico
Sommige mensen hebben een grotere kans op likdoorns:
- Mensen met diabetes: Bij hen komen afwijkingen aan de voeten vaker voor.
- Actieve sporters: Simpelweg omdat zij hun voeten zwaarder belasten.
Likdoorn bij kinderen
Likdoorns bij kinderen komen eigenlijk zelden voor. Heeft je kind een plekje dat op een likdoorn lijkt? Dan is de kans groot dat het een wrat betreft.
Hoe kun je een likdoorn voorkomen?
Likdoorns voorkomen doe je door:
- Goed passende schoenen (en sokken) te dragen.
- Indien nodig steunzolen te gebruiken.
- Eelt op tijd te verwijderen, zeker als je last van overmatige eeltgroei hebt.
- Maatregelen te nemen als je veel druk of wrijving op een bepaalde plek voelt.
Wat kun je tegen een likdoorn doen?
Een likdoorn verdwijnt meestal niet vanzelf. Behandeling is daarom wenselijk. In sommige gevallen kun je de likdoorn zelf behandelen en in andere gevallen kun je beter naar een pedicure gaan. Heb je veel last van de likdoorn, dan is in sommige gevallen een bezoek aan de huisarts noodzakelijk.
Een likdoorn zelf behandelen
Wil je een likdoorn zelf behandelen? Zorg er dan in de eerste plaats voor dat er geen druk meer op de likdoorn komt te staan. Draag dus goede schoenen. Ondertussen kun je de likdoorn aanpakken.
Eelt verwijderen met behulp van likdoornpleisters
Je kunt een likdoorn afplakken met een likdoornpleister met salicylzuur. Het salicylzuur zal er voor zorgen dat de huid week en zachter wordt, waardoor het verwijderen van het eelt een stuk makkelijker wordt. Om het eelt te verwijderen gebruik je een eeltverwijderaar.
Likdoornring
Een zogenaamde likdoornring of anti-drukring kan soms helpen. Dit is een dikke pleister in de vorm van een ring, die je om de likdoorn heen plakt. Daarmee maak je de druk op de likdoorn minder.
Een likdoorn laten behandelen
Wil je weten dat de likdoorn op een juiste manier verwijderd wordt? Bezoek dan een specialist.
Pedicure
Een ervaren pedicure verwijdert een likdoorn snel en vakkundig, zodat je snel van de pijn af bent. De pedicure zal beoordelen wat de beste aanpak is: een zalf of wegsnijden en/of -frezen. Bovendien kan een pedicure je adviseren over hoe je een likdoorn in de toekomst kunt voorkomen.
Huisarts
Heb je veel last van een likdoorn? Ga dan naar de huisarts.