Wat is een verdikte teennagel en wat kun je er (zelf) tegen doen?
Heb jij last van verdikte (teen)nagels? Verdikte nagels kunnen verschillende oorzaken hebben en iedereen kan er last van krijgen. De aandoening kan voorkomen op zowel vinger- als teennagels en kan gepaard gaan met vervormingen en verkleuringen van de nagel. Veel mensen met een verdikte teennagel schamen zich voor hun voeten. Ze voelen zich er niet prettig bij om open schoenen te dragen. Het is (helaas) een aandoening waar niet zo makkelijk over wordt gepraat, terwijl veel mensen er last van hebben. In dit artikel leggen we uit wat een verdikte teennagel is en geven we je handige tips, zodat je de verdikte nagel (zelf) kunt verhelpen.
Wat is een verdikte nagel?
Een verdikte nagel is een bredere term voor een verschillende aandoeningen. Zo kan het bijvoorbeeld om een kalknagel, maar ook om een schimmelnagel gaan:
- Een kalknagel is onschuldig, maar kan wel een hoop onzekerheid met zich mee brengen, omdat het er niet zo mooi uit ziet. Een kalknagel zonder onderliggende oorzaak wordt ook wel onychauxis genoemd. De huid onder de nagel hoopt zich op, wat tot verdikking leidt. De nagel is dikker dan normaal, kan ribbels hebben in de lengterichting en verkleuren. Een kalknagel kan op den duur voor een deel of geheel loslaten. Het is belangrijk om hier op tijd iets aan te doen, aangezien het loslaten van de nagel gepaard kan gaan met pijn.
- Een schimmelnagel lijkt erg op een kalknagel. Ze zien er vrijwel hetzelfde uit. In tegenstelling tot een kalknagel, is een schimmelnagel erg besmettelijk. Het is belangrijk om deze meteen te (laten) behandelen om zo niemand te besmetten.
Oorzaken
- Een schimmelnagel wordt veroorzaakt door een infectie die de huid binnendringt. Je loopt deze infectie met name snel op in natte ruimtes en als je een scheurtje in je nagel hebt. Indien je weerstand verminderd is, ben je vatbaarder voor infecties en ook voor deze vervelende aandoening. De een is hier vatbaarder voor dan de ander, met name als je de infectie al eerder eens hebt opgelopen. Niet iedereen die in aanraking komt met de infectie ontwikkelt trouwens een schimmelnagel, dit is mede afhankelijk van je afweersysteem.
- Niet iedere kalknagel is een schimmelnagel. Kalknagels kunnen naast een schimmelinfectie ook andere oorzaken hebben. Medicijngebruik, maar ook psoriasis, eczeem en andere huidziekten kunnen zorgen voor verdikkingen van de nagelplaat. Er hoeft dus niet altijd een onderliggende oorzaak te zijn voor de verdikte nagel. In zo'n geval praten we over een hypertrofische nagel, een onschuldige aandoening, die niet besmettelijk is, maar wel als erg vervelend wordt ervaren. Oudere mensen hebben over het algemeen vaker last van verdikte nagels, maar het is iets dat iedereen kan overkomen.
- Een andere nagelaandoening, waarbij de nagel verdikt is, is de hoornnagel. Verschillende hoornlagen groeien dan over elkaar heen, waardoor de nagel dikker wordt. Oorzaken hiervan zijn onder meer: trauma aan de teen (hard stoten van de nagel), ouderdom of het dragen van te krappe schoenen. Een hoornnagel kan tegelijkertijd ook een schimmelnagel zijn, het één sluit het ander niet uit.
- Is de nagel erg bol? Dan kan de verdikking worden veroorzaakt door een goedaardige tumor. Deze nagels lijken erg op schimmelnagels, maar hebben vaak gaatjes aan het uiteinde van de nagel.
Symptomen
Het is meestal erg moeilijk of zelfs onmogelijk om het verschil te zien tussen een schimmel- en een kalknagel. Een huisarts kan een schimmelinfectie wel aantonen na het doen van onderzoek. Symptomen zijn onder meer:
- Een verdikte nagel, welke vaak moeilijk is om te knippen.
- Gleuven en groeven in de nagel.
- De nagel is broos en brokkelt soms af, met name als deze langer wordt.
- De nagel, of een deel ervan, laat los.
- De nagel verkleurt, dit kan geel, bruin of wit zijn.
- De nagel is door de verdikking minder helder.
- De nagel gaat krullen.
Een verdikte nagel behandelen
Gelukkig is een verdikte nagel te behandelen. Je kunt dit laten doen door een pedicure, maar er zijn ook stappen die je zelf kunt ondernemen om deze te behandelen, een nagel verdikking te voorkomen en een schimmelinfectie te bestrijden.
Wat kun je zelf doen tegen verdikte nagels?
Verdikte nagels, met name schimmelnagels, dien je zo vroegtijdig mogelijk te behandelen!
- Indien je last hebt van een schimmelinfectie, dien je een schimmeldodendmiddel te gebruiken, zoals een speciale pasta waarmee je de nagel behandelt. Behandel niet alleen je voeten, maar ook je sokken en schoenen. Je kunt bijvoorbeeld een anti-schimmelpoeder kopen en dit in jouw sokken, sloffen en schoenen strooien. Er bestaan ook speciale schoenen deodorants met een anti-schimmel werking. Je dient deze behandeling lang vol te houden, minimaal meerdere maanden, want een schimmelinfectie is erg hardnekkig.
- Houd de nagel kort en vijl ze regelmatig. Gebruik hiervoor een speciale nagelknipper en nagelvijl, die je enkel gebruikt voor de verdikte nagel. Indien het een schimmelnagel is, besmet je anders jezelf opnieuw.
- Lak je nagels niet als je een schimmelnagel hebt en gooi gebruikte nagellak weg. Nagellak maakt de aandoening alleen maar erger. Je nagels niet lakken is voor veel mensen met een nagel verdikking erg moeilijk. Er bestaat tegenwoordig wel speciale nagellak die zuurstof doorlaat. Deze nagellak kun je dus wel gebruiken om jouw verdikte nagels een kleurtje te geven. Heb je een kalknagel zonder schimmelinfectie? Dan kun je je nagels gewoon lakken en camoufleren met nagellak.
- Als je geen schimmelnagel hebt, maar enkel een kalknagel, zorgen kalknagelproducten voor een minder dikke nagel en een verheldering van de nagel. Denk aan een nagelpen, nagelkwastje en crèmes.
Hoe voorkom je een nagel verdikking?
Pas deze tips toe ter voorkoming van een nagelverdikking of om ervoor te zorgen dat deze niet verergert:
- Knip en vijl je nagels regelmatig en houdt ze goed schoon.
- Droog je voeten goed af; ook tussen de tenen.
- Was je voeten niet (te vaak) met zeep. Gebruik je toch zeep? Spoel ze dan goed af. Zo blijven er geen zeep en shampoo resten achter.
- Draag slippers in natte en vochtige ruimtes. Met name in gezamenlijke ruimtes zoals zwembaden, sporthallen en sauna’s.
- Voorkom transpirerende voeten. Draag ventilerende en bij warm weer open schoenen.
- Draag geen nauwe schoenen of schoenen die knellen.
- Draag katoenen sokken en vermijd sokken waar je sneller in zweet van synthetisch materiaal.
- Was je sokken, handdoeken en beddengoed boven de 80 graden of voeg er natuurazijn aan toe als je deze op een lagere temperatuur wast.
- Als je graag op blote voeten loopt, behandel dan ook de vloer tegen schimmel door natuurazijn toe te voegen aan het dweilwater.
- Lak je nagels niet, of gebruik een zuurstofdoorlatende nagellak (dit geldt enkel voor schimmelnagels).
- Gooi je oude nagellak weg, als je een schimmelnagel hebt om besmetting te voorkomen.
Als je erg veel last hebt van de verdikte nagel, een hardnekkige schimmelinfectie of een onderliggende aandoening of ziekte hebt, is het verstandig om je huisarts te benaderen. Er bestaan zelfs medicijnen en laserbehandelingen voor het bestrijden van kalknagels, welke wel een stuk heftiger zijn voor je lichaam.