Dagelijkse verzorging
Dagelijkse inkopen

Eeltpit

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een eeltpit is concentratie van eelt op de voet die als zeer pijnlijk kan worden ervaren. Een andere benaming voor eeltpit is likdoorn of eksteroog. Eeltvorming op de voeten is zeer normaal, maar wanneer er een eeltpit is gevormd dan kan dit een belemmering zijn tijdens het lopen of sporten. Eeltpitten zijn vaak donkergeel van kleur, gevoelig, soms ontstoken en pijnlijk. Behandeling van een eeltpit is dan aan te raden.

Wat is een eeltpit?

Door druk of wrijving op de huid kan eelt ontstaan. Er worden dan op één plek sneller huidcellen aangemaakt dan dat er afsterven. De dode huidcellen vormen een laagje op de huid die hard en ruw aanvoelt. Deze laag wordt aangemaakt om de gezonde huid te beschermen. Als deze eeltplek door bijvoorbeeld te strakke schoenen niet verder kan groeien dan gaat deze druk uitoefenen naar binnen. Het eelt probeert zich als het ware een weg terug te vinden en kan een punt vormen die op de voet drukt. Dit noemen we een eeltpit.

Oorzaken en symptomen

Een eeltpit ontstaat doordat eelt dat op de voet gevormd wordt niet verder naar buiten kan groeien. De dode huidcellen hopen zich op, maar kunnen door te strakke schoenen niet verder groeien. Het eelt groeit verder en keert zich naar binnen waardoor er een harde punt kan ontstaan. Deze plek ziet er uit als een bobbel die aan de gezonde huid vast zit en is vaak donkergeel van kleur. In het geval van een eeltpit is de plek ook gevoelig, soms ontstoken en is de plek zeer pijnlijk. Extra vorming van eelt kan komen door het dragen van verkeerde schoenen, overgewicht of door voeten die in een verkeerde houding staan. De vorming van eelt en eeltpitten komt door wrijving of druk die op de betreffende plek constant worden uitgeoefend.

Eeltpit verzorgen

Je kunt de eeltpit verzorgen en voorkomen door jouw voeten zelf te behandelen. Door andere schoenen te kopen die goed passen en niet te ruim of te strak zitten kan de vorming van eelt worden verminderd. Ook door regelmatig een voetenbad te nemen met baking soda wordt de eeltplek zachter en kan deze beter behandeld worden. Als de plek nog geen grote vorm heeft aangenomen dan kan het eelt met een eeltverwijderaar, zoals een rasp of een vijl, worden behandeld. Hiermee schuur je de dode huidcellen die de eeltpit vormen weg. Er zijn ook crèmes en pleisters te koop die gebruikt kunnen worden voor het behandelen van overtollig eelt zoals een eeltpit.

eeltpit

Eeltpit laten behandelen

Als de eeltpit zeer pijnlijk is en extreme vormen heeft aangenomen dan is het aan te raden om deze plek te laten behandelen door een professional. Een pedicure kan de eeltpit verwijderen en de voet verzorgen. De eeltpit wordt grotendeels weggesneden, waarna de achtergebleven resten van de eeltpit met een frees, rasp of vijl worden weggehaald. Pedicures gaan zo te werk dat de gezonde huid niet beschadigd raakt tijdens de behandeling. Naast de behandeling van eeltpitten kan de pedicure ook tips en adviezen geven om nieuwe vorming van een eeltpit te voorkomen.