Dagelijkse verzorging
Dagelijkse inkopen

Wat is een blauwe teennagel en wat kun je er (zelf) tegen doen?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een blauwe nagel is een bloeduitstorting onder de teennagel. Meestal weet je precies hoe je blauwe teennagel is ontstaan, omdat het vaak het gevolg is van een vervelend ongelukje, zoals het stoten van je teen. Een blauwe nagel kan pijnlijn zijn, maar gelukkig zijn er een aantal remedies. In dit artikel leggen we aan je uit wat een blauwe teennagel is, hoe je deze kunt herkennen, wat de oorzaken zijn en wat je eraan kunt (laten) doen.

Wat is een blauwe teennagel?

Een blauwe teennagel is een ophoping van bloed tussen het nagelbed en de nagel zelf. Deze bloeduitstorting onder de nagel wordt in medische termen ook wel een subunguaal hematoom genoemd. Een nagel ziet wordt overigens niet altijd blauw, maar kan ook zwart, rood of paars zijn.

blauwe-teennagel-voet

Duidelijke oorzaken

De oorzaken van een blauwe nagel zijn vaak ongelukjes, bijvoorbeeld iets zwaars op je teen te laten vallen, je teen stoten of een dubbelgeklapte teennagel. Een andere veelvoorkomende oorzaak is het dragen van te klein of te strak schoeisel.

Sporters hebben vaker last van blauwe teennagels met een duidelijke oorzaak, vanwege een constante druk op het nagelbed, en wandelen in de bergen kan ertoe leiden dat een bloedvat springt. Zorg er altijd voor dat de tenen voldoende ruimte hebben in je schoen en dat de nagels kort zijn.

Ook mensen die antistollingsmiddelen gebruiken, zijn extra gevoelig voor blauwe nagels en kunnen al een blauwe teennagel krijgen bij het dragen van de strakke kousen of nadat zij de teen zachtjes hebben gestoten.

Andere oorzaken van een blauwe nagel

Soms zijn is de oorzaak van zo’n blauwe of zwarte teennagel minder duidelijk. We zetten een aantal mogelijke oorzaken op een rijtje:

  • Een nagelbeugel die niet correct is geplaatst, kan een blauwe nagel veroorzaken.
  • Cyanose, ook wel blauwzucht, kan een blauwe nagel veroorzaken. De huid, of in dit geval het nagelbed, kleurt dan blauw vanwege een abnormaal tekort aan zuurstof in het bloed.
  • Koud weer kan een oorzaak zijn van blauwe nagels; een natuurlijke reactie van het lichaam die tijdelijk is. Indien de blauwe nagel aanhoudt, is het belangrijk om te zoeken naar de onderliggende oorzaak.
  • Een blauwe nagel kan ook een melanoom zijn (een vorm van huidkanker).
  • Hartproblemen kunnen blauwe nagels veroorzaken.

Is er geen duidelijke oorzaak voor de blauwe nagel? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts en oorzaak te onderzoeken.

Wat zijn de symptomen van een blauwe teennagel?

Het voornaamste symptoon van een blauwe nagel is uiteraard zijn blauwe, paarse of zwarte kleur. Bovendien kan de nagel, omdat het bloed zich onder de nagel ophoopt en de druk toeneemt,  (erg) pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan een blauwe nagel leiden tot een kloppend gevoel in de teen. Een blauwe nagel geeft niet altijd direct pijn, maar deze ontstaat met name door het toenemen van de druk.

Erger voorkomen

Heb je een blauwe nagel opgelopen? Het kan even duren voordat er een mooie nieuwe nagel teruggroeit en tijdens dit proces kan het voorkomen dat de nagel deels of in het geheel loslaat. De nagel kan een stootnagel worden (een te korte nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot) of de nagel kan ingroeien. Dit zijn problemen die veelal te voorkomen zijn met de juiste verzorging. Een pedicure kan je hierbij helpen.

Wat kan ik zelf aan een blauwe nagel doen?

1. Koel de nagel na

Heb je net een blauwe nagel opgelopen? Dan is het belangrijk om de nagel zo snel mogelijk te koelen, door deze bijvoorbeeld onder de koude kraan te houden. Daarna is het verstandig om de nagel nog langer te koelen, met bijvoorbeeld een cold pack. Doe altijd een (thee)doek tussen de cold pack en de huid, zodat je huid niet bevriest. Indien je de nagel te kort koelt, rem je de bloedtoevoer niet voldoende en neemt de druk toe.

2. Leg je voet hoog

Door je voet omhoog te leggen, neemt de druk op de nagel af en wordt het kloppende gevoel minder.

3. Een gaatje in de nagel (laten) boren

Als de druk oploopt, kan het zijn dat de blauwe nagel steeds meer pijn gaat doen. Dit is op te lossen door een klein gaatje in de nagel te laten boren door een huisarts of medische pedicure. Via het gaatje kan het bloed weglopen en daardoor neemt de druk af. Dit zal een gevoel van opluchting geven, omdat de pijn vrijwel direct verdwijnt. Het is belangrijk dat de arts niet te diep boort, zodat het nagelbed zelf niet beschadigd. Hoe eerder je een gaatje laat boren, hoe beter, aangezien gestold bloed niet zo makkelijk te verwijderen is.

Je kunt, als je weet wat je doet, ook zelf een gaatje maken, met een gedesinfecteerde hete naald of paperclip. Smelt daarmee als het ware een stukje nagel weg. Ga tijdens het "boren" niet te diep en druk niet op de nagel. Indien je dit op de juiste manier uitvoert, voel je hier niets van.

Het boren van een gaatje zorgt er tevens voor dat de nagel niet zo snel loslaat, omdat deze beter kan hechten zonder het ophopende bloed onder de nagel.

3. Blauwe nagel lakken

Omdat het even kan duren totdat de nagel uitgroeit en dus ook totdat de blauwe plek verdwijnt, is het fijn om de nagel te camoufleren. Het kan namelijk weken, maanden of zelfs langer duren totdat de blauwe plek volledig weg is. Indien je op zoek bent naar een cosmetische oplossing, kun je nagellak gebruiken ter camouflage. Er zijn ook nagellakken in een huidskleur, indien je van een meer neutrale look houdt. Wacht uiteraard met het lakken van de nagel als je recentelijk een gaatje in je nagel hebt laten boren.