Wat is een nagelriemontsteking en wat kun je er (zelf) tegen doen?
Heb je last van een rode, opgezwolle nagelriem? Dan heb je misschien last van een nagelriemontsteking. Zo'n ontsteking kan tot klachten leiden. In dit artikel vertellen we je wat een nagelriemontsteking is, hoe je deze kunt voorkomen en wat je er (zelf) tegen kunt doen?
Wat is een nagelriemontsteking?
Bij een nagelriemontsteking is de nagelriem, die ook wel nagelwal of nagelomloop genoemd wordt, ontstoken. In medische termen heet de aandoening paronychia. Hoewel een nagelriemontsteking meestal ontstaat aan de vinger, kan deze ook voorkomen aan de tenen. Bij een nagelriemontsteking is de nagelriem zelf vaak rood, warm en pijnlijk. De ontsteking kan beperkt blijven, maar kan zich ook ontwikkelen tot een chronische ontsteking of een abces.
Wat is fijt?
Hoewel een nagelriemontsteking in veel gevallen na een paar dagen vanzelf overgaat, kan het ook het begin zijn van fijt. Fijt wordt ook wel panaritium genoemd. Het is een weinig voorkomende aandoening, die vaak wordt veroorzaakt door een verergerde nagelriemontsteking. Bij fijt hoopt pus zich op onder de huid. De nagelriem kan zelfs verloren gaan en de nagel kan verkleuren.
Fijt kan zowel veroorzaakt worden door een bacterie als door en schimmel. De ontsteking breidt zich uit naar de vinger of de teen. Als je merkt dat ook de onderkant van de vinger of teen rood en dikker wordt, kan dat een teken zijn van fijt. Als je dit niet laat behandelen door een arts, kan het zich zelfs uitbreiden naar botten en pezen.
Houdt jouw nagelriemontsteking lang aan, straalt de pijn uit naar je vinger of teen en/of heb je er erg veel last van? Raadpleeg dan direct jouw huisarts.
Wat zijn de symptomen van een nagelriemontsteking?
Onderstaande symptomen kunnen voorkomen bij een ontstoken nagelriem:
- Een pijnlijke nagelriem, met name als je de huid aanraakt. Soms voelt ook de vinger of teen zelf pijnlijk aan.
- Een rode en/of dikke nagelrand. Bij een donkere huidskleur is dit niet altijd goed zichtbaar.
- Een strakke huid, waar pus onder zit of uit kan komen.
- Een kloppende vinger of teen.
- Een gloeiend gevoel in de vinger.
Hoe ontstaat een nagelriemontsteking?
Een nagelriemontsteking ontstaat meestal nadat de huid is beschadigd, waardoor vuil de huid binnen kan dringen. Zo'n beschadiging kan ontstaan nadat je de nagelriem hebt gestoten, maar ook door het verkeerd of te ver terugduwen van de nagelriem, het trekken aan velletjes, de verkeerde behandeling van een dwangnagel, nagelbijten, een ingegroeide teennagel of door een splinter. Sommige ziektes, zoals diabetes, verhogen het risico op nagelaandoeningen, zoals de nagelriemontsteking.
Hoe voorkom je een nagelriemontsteking?
Het is belangrijk om je nagelriem en de nagels goed te verzorgen. De onderstaande zaken kun je in ieder geval zelf doen om een ontsteking aan de nagelriem te voorkomen:
- Knip de nagels regelmatig, maar knip de nagels niet te kort, want zo kun je de huid beschadigen. Gebruik altijd een schone, scherpe nagelknipper of nagelschaartje.
- Trek niet aan dwangnagel.
- Ga nagelbijten tegen, eventueel met behulp van middeltjes tegen nagelbijten.
- Peuter niet aan je nagels.
- Draag ruime en goed passende schoenen, waarin de tenen goed kunnen bewegen.
- Draag katoenen sokken en doe regelmatig nieuwe sokken aan.
- Draag open schoenen als het warm weer is.
Weet je niet hoe je jouw nagelriemen het beste kunt verzorgen? Vraag dan advies aan een pedicure of nagelspecialist.
Een nagelriemontsteking zelf verzorgen en behandelen
De meeste nagelriemontstekingen gaan gelukkig vanzelf over. Echter, omdat het een vervelende en pijnlijke aandoening is, zijn er gelukkig wel een aantal stappen die je zelf kunt ondernemen.
- Wees voorzichtig met de ontstoken nagelriem en de huid eromheen. Laat deze zoveel mogelijk rusten, kom niet aan de ontstoken nagelriem en voorkom verdere beschadigingen.
- Houd de nagelriem en de aangedane vinger of teen goed schoon. Was deze regelmatig en droog de nagelriem voorzichtig af met een schone handdoek. Gebruik een pleister als het lastig is om de nagelriem schoon te houden of als er pus uit komt.
- Als je heel veel last hebt van een nagelriemontsteking, kun je er een droog verband omheen doen. Met name zodat het minder zeer doet, als je de nagel per ongeluk toch stoot.
Een nagelriemontsteking laten behandelen door een professional
Gaat de nagelriemonsteking niet vanzelf over? Laat de ontsteking dan nakijken door een professional. Zit er pus onder de nagelriem? Ga dan vooral niet zelf met een naald aan de slag, maar raadpleeg je huisarts. Ook bij (het vermoeden van) fijt is het erg belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. In veel gevallen zal de arts je een antibioticakuur voorschrijven.
Heb je hulp nodig met het verzorgen van je nagelriemen? Een pedicure kan je leren hoe je je nagels en nagelriemen op de juiste manier verzorgt.