Wat is een nijnagel of dwangnagel en wat kun je er (zelf) tegen doen?
Een nijnagel is een vrij ongschuldige, maar soms vervelende, aandoening die ook wel dwangnagel, bijnagel of stroopnagel wordt genoemd. In dit artikel leggen we uit wat een nij- of dwangnagel precies is, hoe deze ontstaat en wat je er (zelf) tegen kunt doen.
Wat is een nijnagel of dwangnagel?
Een nij- of dwangnagel is een los(geraakt) stukje nagel of nagelriem dat meegroeit met de nagel zelf. Nijnagels komen meestal voor aan de vingernagels en aan de nagels van de kleine tenen, maar ze kunnen ook aan andere tenen voorkomen. Hoewel een nijnagel in principe onschuldig is, kan deze wel als vervelend worden ervaren. Soms groeit de nijnagel in een andere richting dan de nagel zelf, waardoor deze in de huid prikt.
Hoe ontstaat een nijnagel?
De oorzaken variëren. Een nijnagel kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan na een trauma aan de nagel. Denk bijvoorbeeld aan een trauma dat ontstaat door het stoten van de kleine teen. Heb je een operatie ondergaan aan een ingroeide (teen)nagel? Ook dan kun je last krijgen van een nijnagel. Soms kan een nijnagel verergeren, bijvoorbeeld als je erg droge nagelriemen hebt.
Hoe voorkom je een nijnagel?
Het is helaas niet altijd mogelijk om een dwangnagel te voorkomen. Wat je wel kunt doen is de kans op een nijnagel verkleinen, bijvoorbeeld door je nagelriemen goed te verzorgen. Dit doe je onder andere door ervoor te zorgen dat je lichaam altijd gehydrateerd is. Daarnaast kun je droge nagelriemen verzorgen met een speciale nagelriemolie. Duw de nagelriemen regelmatig voorzichtig terug met een nagelriemstokje.
Het is ook belangrijk om je handen en voeten altijd goed af te drogen als ze nat zijn geweest. Zeker als je vaak met je handen of voeten in het water zit en/of met schoonmaakmiddelen werkt, doe je er goed aan om rubberen handschoenen te dragen. Als je een fan bent van nagellak, kies dan voor een nagellakverwijderaar zonder aceton. Want zowel zeep, schoonmaakmiddelen en vooral aceton, drogen de huid erg uit.
Ten slotte adviseren we je om zoveel als mogelijk gevarieerd en gezond te eten. Kies voor gezonde voeding en vul eventuele tekorten aan met supplementen. Vitamine B en biotine dragen bij aan een goede gezondheid van de nagels.
Een nijnagel zelf behandelen
Als je last heb van een nijnagel of dwangdagel, zijn er een aantal die je wel en niet moet doen. Allereerst is het belangrijk dat je niet aan de nijnagel peutert, trekken of friemelen. Je kunt de nijnagel wel wegknippen met een scherp nagelschaartje of een goede nagelknipper. Let op: knip niet te ver, want je wil de huid niet beschadigen! Zorg er bovendien voor dat het schaartje of de nagelknipper schoon is.
Is het lastig om de nijnagel te knippen? Week de nagel dan eerst in lauw of warm water. Voeg eventueel een paar druppels olijfolie toe, voor extra hydratatie. Op deze manier wordt je huid zachter en is de nagel makkelijker af te knippen. Je kunt je nagels ook knippen, na het nemen van een bad of een douche.
Als de vinger of teen van de nijnagel al een beetje geïrriteerd is, kun je wat soda toevoegen aan een warmwaterbadje. Dit helpt om een infectie te voorkomen en/of te verminderen. Knip je nagels nadat je ze ongeveer 10 minuten hebt laten weken.
Is de nijnagel een beetje ontstoken? Smeer deze dan na het knippen in met een bacteriedodende zalf, zoals Betadine. Als het een diepe nijnagel was, kun je er ook een pleister overheen doen. Dit helpt om de zalf op zijn plek te houden en een infectie te voorkomen.
Is de nijnagel erg ontstoken? Dan doe je er goed aan om contact op te nemen met je huisarts. In ernstige gevallen krijg je een antibiotica voorgeschreven, om de ontsteking tegen te gaan.
Een nijnagel of dwangnagel laten behandelen door een deskundige
Als het je zelf niet lukt om de nijnagel af te knippen en te behandelen, dan kun je dit laten doen door een deskundige, zoals een pedicure in de buurt. Een pedicure heeft verstand van zaken en beschikt over de juiste gereedschappen, zoals een fijne frees, waarmee ze de nijnagel heel kort en glad kunnen vijlen en goede, schone nagelknippers. Meestal volstaat een eenmalige behandeling, maar het kan ook zijn dat de nijnagel vaker moet worden behandeld als de regelmatig terugkeert.