Dagelijkse verzorging
Dagelijkse inkopen

Is lopen op slippers slecht voor je voeten?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Slippers: zodra het lekker weer is, trekken we ze massaal uit de kast. Ze zijn makkelijk en lekker luchtig, zeker als het warm is. Maar is het wel verstandig om vaak op slippers te lopen? We leggen uit of lopen op slippers slecht is voor je voeten.

Mogelijke nadelen van slippers dragen

Veel podotherapeuten en chiropractors raden af om vaak op slippers te lopen. Slippers kunnen namelijk tot verschillende klachten leiden. Bijvoorbeeld aan de hiel of aan de achillespees. Dit komt doordat je op slippers anders loopt.

Klauwen

Op slippers heb je de neiging om met je tenen te ‘klauwen’ om de slippers als het ware vast te houden. Dit gebeurt vaak onbewust. Het klauwen is belastend voor de pezen in je tenen. Die kunnen erdoor geïrriteerd of ontstoken raken.

Enkels naar binnen

Een ander probleem bij het lopen op slippers is dat de enkels naar binnen kunnen zakken. Je staat dan niet goed recht. Dit kan ook effect hebben op je knieën, heupen en rug.

Korte stappen

Als je op slippers loopt, ben je geneigd om kortere stappen te zetten. Dat kan slecht zijn voor je looptechniek. Het kan daardoor voor allerlei klachten zorgen.

Vrouwen voeten met slippers uit autoraam

Sterke voeten

Misschien vraag je jezelf af: hoe gaat dit dan in landen waar mensen vrijwel standaard op slippers lopen? Loopt iedereen daar dan met klachten rond? Dat is gelukkig niet het geval.

Als je sterke voeten hebt, met getrainde voetspieren, is het een stuk makkelijker om zonder klachten op slippers te lopen. Omdat we in Nederland vanaf jonge leeftijd veel schoenen dragen, zijn onze voeten minder sterk. De spieren zijn minder getraind, waardoor we sneller klachten krijgen.

Altijd op goede schoenen lopen?

Je kunt ervoor kiezen om vooral op goede schoenen te lopen om voetklachten te voorkomen. Of je kunt juist je voetspieren trainen, waardoor je die stevige schoenen minder nodig hebt. Dit trainen kun je bijvoorbeeld doen met speciale oefeningen en door meer op blote voeten te lopen.

Tips voor gezonde voeten in de zomer

Veel op slippers lopen is dus niet verstandig als je dit niet gewend bent. Maar af en toe slippers dragen is natuurlijk prima. Met deze tips voorkom je klachten en houd je je voeten gezond.

  • Draag alleen slippers als je weinig hoeft te lopen.
  • Draag niet dagenlang slippers.
  • Draag liever geen teenslippers. Slippers met een bandje over de wreef zitten meestal beter. Het wreefbandje moet goed aansluiten.
  • Let erop dat je tenen niet over de rand van de slipper komen als je loopt.
  • Wissel slippers af met stevige sandalen met een hielbandje.
  • Luister naar je lichaam. Loop niet door op slippers als je last krijgt van je voeten, knieën, heupen of rug.

Waar koop je slippers?

Heren of dames slippers koop je bij schoenenwinkels, zoals Scapino, sportwinkels, zoals Decathlon, of online op bijvoorbeeld Bol.com of bij Zalando. In sommige grote supermarkten en warenhuizen, zoals de HEMA, worden ook slippers verkocht.