Dagelijkse verzorging
Dagelijkse inkopen

Wat is de grootste schoenmaat ter wereld?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Voor velen van ons is het vinden van de juiste schoenmaat een kwestie van even passen in de winkel. Maar wat als je voeten zo groot zijn dat geen enkele winkel jouw maat verkoopt? Er zijn aardig wat mensen op de wereld die geen standaard schoenmaat hebben. Wat is de grootste schoenmaat ter wereld, wie had de grootste voeten ooit en waarom groeien sommige voeten zo groot?

De grootste schoenmaat ter wereld

De man met de grootste schoenmaat ter wereld is Jeison Rodriguez. In 2018 werd hij officieel opgenomen in de Guinness World Records. Hij had toen voeten van maar liefst 40.57 cm. En zijn voeten waren nog niet uitgegroeid. In 2024 zijn ze nog eens 5 cm groter. Dat betekent dat hij nu schoenmaat 70 heeft.

De grootst voeten ooit

Het record van Jeison heet officieel "Grootste voeten van een levend persoon (mannelijk)". Als we ook overleden personen meetellen, gaat het record naar Robert Wadlow. Het record "Grootste voeten ooit" staat namelijk op zijn naam. Zijn voeten waren 47 centimeter lang en daarmee had hij schoenmaat 75.

De tiener met de grootste voeten

Het record "Grootste voeten van een levende tiener (mannelijk)" staat op naam van de pas 16-jarige Eric Kilburn Jr. Zijn voeten zijn 34,3 centimer lang, waardoor hij schoenmaat 59 heeft. Eric heeft trouwens niet alleen grote voeten, want hij heeft ook het record voor "Grootste handen van een levende tiener (mannelijk)" op zijn naam staan.

Schoenen op maat laten maken

Deze extreem grote maten vind je natuurlijk niet in de winkel. Mensen met extreem grote voeten laten hun schoenen op maat maken. Dat kan bij een gespecialiseerde schoenmaker.

Gigantisme

Waarom worden sommige voeten eigenlijk zo groot? Dit komt meestal door een aandoening. Deze aandoening heet gigantisme. De aandoening leidt ertoe dat je te veel groeihormoon aanmaakt. Je krijgt dan niet alleen enorme voeten, je wordt ook uitzonderlijk lang.

grote voet kleine voet voetafdruk in zand