Dagelijkse verzorging
Dagelijkse inkopen

Waarom zijn voeten zo gevoelig voor kriebelen en kietelen?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Schiet jij ook in de lach bij de lichtste aanraking van je voeten? Onze voeten zijn van heel ons lichaam het gevoeligst voor kietelen. Hoe komt dat eigenlijk?

Waarom zijn voeten zo gevoelig voor kietelen?

Onze voeten zijn zo gevoelig voor kietelen, omdat onze voetzolen de hoogste concentratie zenuwuiteinden per vierkante centimeter van ons hele lichaam hebben. Ook zitten de zenuwuiteinden onder je voeten dicht onder het huidoppervlak, waardoor ze prikkels extra snel oppikken.

Twee soorten kietelen

Kietelen wordt verdeeld in twee soorten:

  • Als we het over kietelen hebben, bedoelen we meestal gargalesis. Dit is het kietelen waardoor je moet lachen. Voor zover we weten, hebben alleen mensen en primaten last van deze vorm van kietelen.
  • De andere vorm komt vaker voor. Deze vorm van kietelen heet knismesis. Dit is het lichte kriebelgevoel dat je ervaart bij een zachte aanraking. Het kan ook meer als jeuk voelen. Je ervaart dit bijvoorbeeld als er een vlieg op je landt.

Kietelen onder voet met veer

Waarom kun je jezelf niet kietelen?

Wist je dat je jezelf niet kunt kietelen? Hoe hard je het ook probeert, je zal niet in de lach schieten als je zelf onder je voeten kriebelt. Dat komt omdat je precies weet waar en wanneer de aanraking komt. Je hersenen negeren daarom het kietelsignaal dan.

Kietelreactie neemt af met ouder worden

Je wordt minder gevoelig voor kietelen naarmate je ouder wordt. Vooral bij mannen boven de 40 jaar is de reactie minder sterk.

Een kietelreactie voorkomen

Moet je bij iemand die erg gevoelig is voor kietelen de voeten aanraken? Bijvoorbeeld om de voeten te verzorgen? Dan kan dit best lastig zijn. Want hoe voorkom je dat je deze persoon onbedoeld aan het lachen en bewegen maakt? Er zijn twee dingen die je kan doen.

  1. De eerste is voor afleiding zorgen. Je hebt minder snel last van kietelen als je hersenen ook bezig zijn met andere prikkels. Zet bijvoorbeeld andere zintuigen aan het werk door tussendoor te praten of degene iets te laten eten of drinken.
  2. De tweede is niet te voorzichtig te werk gaan. Doordat je niet wilt kietelen, ben je geneigd om extra zachtjes en voorzichtig te doen. Maar lichte aanrakingen kunnen juist een extra kriebelprikkel geven. Stevigere aanrakingen zijn beter.