Wat is een knikvoet en wat kun je er (zelf) tegen doen?
Bij een knikvoet staan je hielen niet goed recht op de grond. De voet knikt naar binnen toe. We leggen uit wat een knikvoet precies is, welke klachten je kunt ervaren, wat de oorzaak ervan is en wat je er (zelf) tegen kunt doen.
Wat is een knikvoet?
Een knikvoet is een voetafwijking waarbij de voeten naar binnen toe knikken. Dit komt doordat de hielen scheef staan. De binnenzijde van de voet hangt naar binnen toe, terwijl de buitenzijde juist wat omhoog gedrukt wordt.
Bij peuters zijn knikvoeten normaal. Rond het zesde levensjaar horen de voeten goed te staan en niet meer naar binnen te knikken.
Welke klachten kun je ervaren door een knikvoet?
Een knikvoet heeft effect op de stand van de hele voet. Het kan onder andere zorgen voor een afwijkende voetboog (de boog in het midden onder je voet).
Ook heeft een knikvoet effect op de stand van je benen en zelfs op je bekken en je rug. Omdat je lichaam de verkeerde stand probeert te corrigeren, kun je last krijgen van rugpijn, nekpijn en hoofdpijn.
Vaak gaat een knikvoet samen met X-benen.
Wat kan de oorzaak zijn van een knikvoet?
Een knikvoet kan verschillende oorzaken hebben. Onderstaande factoren kunnen een rol spelen:
- Overgewicht
- Overbelasting
- Te weinig beweging
- Onvoldoende spierkracht
- Zwakke banden
- Ontstekingen
- Verwondingen
- Onjuiste belasting van de voet
Wat kun je er (zelf) tegen doen?
Je huisarts kan je doorsturen naar de juiste specialisten om je knikvoeten te behandelen.
Inlegzolen voor knikvoeten
Een behandelmethode is podotherapeutische inlegzolen. Deze worden op maat gemaakt, omdat de zolen precies aan de voet moeten worden aangepast. Het doel van de zolen is om de stand van de voet te corrigeren.
Voetgymnastiek voor knikvoeten
Een andere behandelmethode is voetgymnastiek. Bijvoorbeeld grijpoefeningen doen met je tenen of oefeningen waarbij je op je tenen staat. Hierdoor worden de voetspieren sterker.