Wat zijn wratten en hoe kun je ze (zelf) verwijderen?
Signaleer je een bloemkoolachtig knobbeltje op je huid? Dat is misschien wel een wrat. In dit artikel lees je wat wratten zijn, waardoor ze veroorzaakt worden en hoe je ze (zelf) kunt verwijderen.
Wat is een wrat?
Een wrat is een bloemkoolachtig knobbeltje dat wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Wratten voelen hard en ruw aan. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. Wratten op voeten en handen komen verreweg het meest voor.
Wratten zijn niet gevaarlijk en meestal verdwijnen ze na verloop van tijd vanzelf. Toch is een behandeling soms wenselijk. Bijvoorbeeld als de wrat pijn doet of omdat je simpelweg van het onsierlijke bobbeltje af wilt.
Voorbeelden van een wrat
Hoe ontstaat een wrat?
Wratten worden veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan allerlei varianten van dit virus. Een deel ervan veroorzaakt wratten op de huid. Het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt is een andere HPV-variant.
Besmetting
Het virus wordt overgedragen door direct huidcontact. Ook zwembaden, sauna’s, douches en sportscholen zijn bekende besmettingsplaatsen. Het virus gedijt namelijk goed in een vochtige omgeving. Daarnaast kan het virus worden overgedragen via voorwerpen. Bijvoorbeeld een scheermesje of handdoek. Komt je huid in contact met het virus? Dan kan er een wrat ontstaan.
Groter risico
Niet iedereen die HPV oploopt, ontwikkelt daadwerkelijk wratten, maar er zijn wel een aantal factoren die het risico op het ontstaan van voetwratten vergroten.
- Wratten komen vaker voor bij kinderen en tieners.
- Wratten komen vaker voor bij mensen met een zwak immuunsysteem. Bijvoorbeeld door chemotherapie.
- Wratten kunnen sneller ontstaan als je huid beschadigd is. Bijvoorbeeld een (schaaf)wondje.
Verdere verspreiding
Als je eenmaal een wrat hebt, dan kun je er meer krijgen, omdat het virus zich verder verspreidt over je lichaam. Echter, dat hoeft niet per se. Bij veel mensen blijft het gewoon bij één wrat.
Pulk je veel aan de wrat? Dan vergroot de kans dat het virus zich verspreidt. Je kunt dus het beste van de wrat afblijven.
Hoe kunt je wratten voorkomen?
Wratten voorkomen is lastig, maar er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen die het risico op een wrat verkleinen:
- Loop niet op blote voeten in openbare ruimtes.
- Deel geen ongewassen handdoeken, scheermesjes en schoenen met anderen.
- Peuter of friemel niet aan wratten die je al hebt.
Hoe kun je een wrat (zelf) verwijderen?
Als je een wrat hebt, zijn er drie opties:
- Niets doen en wachten tot de wrat vanzelf geneest.
- De wrat zelf behandelen.
- De wrat laten behandelen door een professional.
Niets doen en afwachten
Een wrat is niet gevaarlijk en verdwijnt in veel gevallen vanzelf. Heb je geen last van de wrat? Dan kun je er voor kiezen om niets te doen en af te wachten totdat de wrat weer verdwijnt. Bij ongeveer de helft van de mensen verdwijnt een wrat binnen één jaar vanzelf.
Een wrat zelf behandelen
Bij de (online) drogist en apotheek zijn allerlei middeltjes tegen wratten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld middeltjes waarmee je de wrat kunt bevriezen (dimethylether), middeltjes met salicylzuur en middeltjes met mierenzuur.
Deze middelen kunnen zeer effectief zijn als je ze op de juiste manier en consequent gebruikt. Lees de bijsluiter daarom voor gebruik altijd aandachtig door.
Soms zijn wratten hardnekkig en heb je een langere adem nodig. Het is dan verstandig om naar een professional te gaan.
Let op: ga altijd voorzicht te werk. Bij verkeerd gebruik van anti-wratmiddelen kunnen blaren of brandwonden ontstaan. Middelen met MCA (monochloorazijnzuur) en TCA (trichloorazijnzuur) worden daarom afgeraden door huisartsen.
Wratten verwijderen met huismiddeltjes
Op het internet circuleren allerlei tips om wratten zelf te verwijderen met (natuurlijke) huismiddeltjes, zoals met tape, appelazijn, ananas, bakpoeder, aloe vera, bananenschillen, knoflook en bepaalde plantolieën, zoals citroenolie en theeboomolie. De werking van dergelijke methodes is niet altijd aangetoond. We raden deze methodes daarom niet aan. Wil je toch een van deze methodes gebruiken? Wees dan extra voorzichtig.
Een wrat laten behandelen door een professional
Wil je snel en op een juiste wijze van je wrat af? Bezoek dan een huisarts. Een huisarts kan de wrat verhelpen met:
- Salicylzuurzalf
- Vloeibare stikstof (bevriezen)
- Een combinatie van deze twee