Wat is een doorgezakte voorvoet (spreidvoet) en wat kun je er (zelf) tegen doen?
Een doorgezakte voorvoet wordt ook wel een spreidvoet genoemd. Heb je last van deze aandoening? Dan rust de onderkant van jouw voorvoet op de grond, doordat de voorvoetboog is verzwakt. De aandoening kan tot klachten leiden, al hoeft dat niet altijd het geval te zijn. In dit artikel leggen we uit wat een doorgezakte voorvoet of spreidvoet is, hoe deze ontstaat, hoe je de aandoening kunt voorkomen en hoe je een doorgezakte voorvoet (zelf) kunt behandelen.
Wat is een doorgezakte voorvoet of spreidvoet?
Een doorgezakte voorvoet (pes transversus), die ook wel spreidvoet wordt genoemd, is een afwijking aan de voorvoetboog. Deze is bij een doorgezakte voorvoet verzakt en doorgezakt. De tenen worden door de verzakking gespreid, waar dan ook de naam spreidvoet vandaan komt.
Let op: een doorgezakte voorvoet of spreidvoet is niet hetzelfde als een platvoet.
Klachten
Een doorgezakte voorvoet gaat niet altijd gepaard met klachten, maar het kan wel. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van:
- Vermoeide voeten
- Gevoelloosheid in de voeten
- Pijn aan de voeten, knieën en heupen
- Huidproblemen, zoals overmatige eeltgroei en likdoorns
Klachten aan de tenen
Door de afwijkende stand van de voet, kun je klachten aan je tenen krijgen. Bijvoorbeeld:
- Gespreide tenen
- Een hamerteen
- Een scheve grote teen (hallux valgus)
Hoe ontstaat een doorgezakte voorvoet?
De belangrijkste oorzaken en risicofactoren van spreidvoeten zijn:
- Overgewicht
- Ouderdom
- Veel op hoge hakken lopen
- Erfelijke aanleg
- Overbelasting door langdurig staan
- Veel rennen en springen
- Lichamelijke aandoeningen, zoals reuma en jicht
Hoe kun je doorgezakte voeten of spreidvoeten voorkomen?
Doorgezakte voeten helemaal voorkomen is lastig. Je kunt wel verschillende dingen doen om het risico erop te beperken.
- Draag goede schoenen.
- Draag geen hoge hakken.
- Voorkom overgewicht.
- Neem voldoende rust als je langdurig staat.
- Train je voetspieren en -pezen.
Sterke voetspieren
Wie sterke voetspieren en -pezen heeft, heeft een kleinere kans op voetproblemen. Wil jij ook sterke voetspieren en -pezen? Dan is het belangrijk om je voeten niet de hele dag weg te stoppen in je schoenen. Loop dus eens wat vaker op blote voeten. Daarnaast zijn er voetoefeningen die je kunt doen.
Wist je dat: voetproblemen, zoals hallux valgus en spreidvoeten, komen minder voor in landen waar veel op blote voeten gelopen wordt.
Wat kun je (zelf) tegen doorgezakte voorvoeten doen?
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk als je last van doorgezakte voorvoeten hebt. De meest gebruikte zijn het regelmatig doen van voetoefeningen en het gebruiken van steunzolen. Een podotherapeut kan je hierbij helpen. Voor een afspraak bij een podotherapeut heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
Oefeningen om spreidvoeten te behandelen
Een podotherapeut kijkt naar:
- De stand van je voeten, knieën en heupen.
- De drukverdeling onder je voeten.
- Je manier van lopen.
Op basis daarvan krijg je oefeningen om je spreidvoeten te behandelen voorgeschreven. Als je deze oefeningen consequent uitvoert, kan het veel resultaat opleveren.
Steunzolen voor spreidvoeten
De podotherapeut kan ook kiezen voor steunzolen. Steunzolen zorgen ervoor dat je voet op een andere manier belast wordt.
Advies over schoenen
Wie last heeft van een doorgezakte voorvoet wordt gaangeraden om goede schoenen te dragen. Wil je weten welke schoenen goed zijn om te dragen? Een podotherapeut kan hierover adviseren.
Eelt en likdoorns
Spreidvoeten gaan soms gepaard met huidproblemen. Bijvoorbeeld met een te veel aan eelt of likdoorns.
Gewone eeltgroei die ontstaat door de aandoening is meestal eenvoudig zelf te behandelen. Je vijlt het weg met een speciale eeltvijl. Dit kun je het beste na het douchen doen of na het nemen van een (voeten)bad. Dan is het eelt zachter. Een likdoorn zelf behandelen is lastiger. Vaak duurt het lang voor je er echt vanaf bent.
Lukt het niet om het eelt zelf te verwijderen? Bezoek dan een pedicure. Deze deskundige weet hoe je eelt en likdoorns snel en effectief behandelt.