Dagelijkse verzorging
Dagelijkse inkopen

Waarom hebben we tenen?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom we eigenlijk tenen hebben? Het nut van onze voeten is duidelijk, daar staan we immers op. Maar waarom hebben we vijf uitsteeksels aan het uiteinde van onze voeten? Tenen zijn belangrijker dan je zou verwachten. In dit artikel lees je wat het nut van onze tenen is.

1: Evenwicht en stabiliteit

Een belangrijke functie van onze tenen is dat ze ons helpen bij het bewaren van ons evenwicht. Dit gebeurt onbewust. Je merkt het niet als je er niet op let.

Wil je zelf ervaren dat je tenen een grote rol spelen bij het bewaren van je evenwicht? Ga dan eens op één voet staan. Je merkt waarschijnlijk al snel dat je tenen heel actief zijn als je uit evenwicht dreigt te raken.

Je tenen doen dit niet alleen als je op één voet staat. Ook als we gewoon staan, lopen of rennen, helpen ze ons om in evenwicht te blijven. De grote teen is hierbij het belangrijkst, maar ook de andere tenen helpen mee.

2: Lopen, rennen en springen

Bij lopen, rennen en springen zijn je tenen ook belangrijk om jezelf goed af te zetten. Omdat je tenen flexibel zijn en soepel meebewegen, lopen we efficiënter. Zonder tenen zou het allemaal een stuk vermoeiender zijn.

3: Drukverdeling over de voet

Voor gezonde voeten is het belangrijk dat je gewicht goed over je voeten verdeeld wordt. Je tenen spelen hierbij een belangrijke rol. Is de drukverdeling niet optimaal? Dan kan dit leiden tot:

  • Vermoeide voeten
  • Overbelasting van bepaalde delen van de voet
  • Een groter risico op blessures

4: Meer grip

Je tenen zorgen ervoor dat je meer grip hebt. Bijvoorbeeld als je op ongelijk of glad terrein loopt. Of als je complexe bewegingen maakt, zoals bij bepaalde sporten. Je tenen zorgen er dan voor dat je minder snel een misstap maakt en minder snel uitglijdt. Zo verkleinen ze de kans dat je valt.

Wist je dat …

Wist je dat je tenen hun functie veel beter kunnen uitvoeren als je op blote voeten loopt? Ze hebben dan immers meer ruimte om te bewegen en meer grip op de ondergrond. Je voetspieren ontwikkelen zich ook beter als je je schoenen wat vaker uittrekt.

Blije tenen