Wat is een blaar en wat kun je er (zelf) tegen doen?
We zien een blaar vooral als vervelend en pijnlijk, maar wist je dat blaren eigenlijk een beschermingsmechanisme van je huid zijn? Wij leggen uit wat een blaar is, hoe je een blaar kunt voorkomen en hoe je een blaar (zelf) kunt behandelen?
Wat is een blaar?
Een blaar is een vochtophoping onder de bovenste huidlaag. De bovenste huidlaag is dan niet beschadigd, maar de lagen eronder wel. Als reactie hierop maakt je lichaam een blaasje met vocht aan. Deze vochtblaasjes bieden op twee manieren bescherming:
- Ter bescherming in de vorm van een kussentje: het vocht in de blaar werkt als een kussentje. Het beschermt de huidlagen eronder tegen externe factoren. Zo raken ze niet verder beschadigd en kunnen ze rustig herstellen.
- Als sein in de vorm van pijn: blaren kunnen flink pijn doen. Dat is vervelend, maar tegelijkertijd dient die pijn als sein. Door de pijn stop je met hetgeen waardoor de blaar wordt veroorzaakt. Op die manier raakt de huid niet verder beschadigd.
Hoe ziet een blaar eruit?
Hieronder vind je twee foto's. Één foto van een blaar op de hak van een voet en één foto van een blaar op een hand.
Blaar op de hak van een voet
Blaar op een handpalm
Hoe ontstaat een blaar?
Blaren ontstaan op verschillende manieren. De meest voorkomende oorzaken zijn druk en wrijving. Vaak ontstaan ze op:
- Voeten: door knellende schoenen of veel (hard)lopen, terwijl we dat niet gewend zijn.
- Handen: door werk of sport, zoals gewichtheffen.
Blaren kunnen ook ontstaan door verbranding. Bijvoorbeeld door de hitte van de zon of door aanraking met (te) heet water.
Hoe kun je een blaar voorkomen?
Het voorkomen van blaren is natuurlijk beter dan genezen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je preventief kunt ondernemen om het risico op blaren zo klein mogelijk te maken.
- Draag schoenen die goed passen en niet knellen.
- Kies bij het sporten voor schoenen die goed aansluiten. Zo voorkom je wrijving.
- Draag sokken die vocht opnemen en ventileren. Bijvoorbeeld katoenen sokken of sportsokken.
- Trek iedere dag schone sokken aan. Heb je last van zweetvoeten (bijvoorbeeld na het sporten)? Vervang je sokken dan nog vaker.
- Vermijd natte schoenen en sokken. Doe zo snel mogelijk droge aan als ze nat worden door bijvoorbeeld een regenbui.
- Heb je last van blaren door het wandelen, hardlopen of sporten? Dan kan sporttape of zogenaamde medical tape een oplossing zijn. Met deze tape bescherm je gevoelige huidgebieden.
Wat kun je zelf tegen blaren doen?
Heb je toch blaren gekregen? Dan hoef je in de meeste gevallen niets te doen. Komt de beschadiging door knellende schoenen? Dan trek je die niet meer aan zolang je die pijnlijke blaar hebt. Zo wordt verdere beschadiging en een eventuele infectie voorkomen. Ook geeft dit de huid de rust die nodig is voor een goed herstel. Blaren genezen namelijk vanzelf. Rust is daarom het belangrijkste.
Is volledige rust niet mogelijk? Dan kun je een kiezen voor blarenpleisters of het doorprikken van de blaar.
Blarenpleisters
Heb je veel last van de blaar? Dan kun je kiezen voor blarenpleisters. Blarenpleisters zorgen voor minder druk op de blaar. Je vindt ze gewoon in de supermarkt en drogisterij, maar ook blarenpleisters.
Blaar doorprikken
Zit er veel vocht in de blaar? Dan kun je de blaar voorzichtig doorprikken met een steriele naald. Maar let op: dit vergroot het risico op een infectie. Je kunt de blaar daarom beter intact laten of deze door een professional laten behandelen.
Een blaar laten behandelen door een professional
Als je veel last hebt van een blaar, kun je deze laten doorprikken door een huisarts of een pedicure. Die gebruikt daarvoor een steriele naald of een steriel mesje. Het vocht wordt verwijderd met een steriel gaasje. Daarna wordt de blaar, ter bescherming, afgeplakt.
Wanneer is het belangrijk om naar de huisarts te gaan?
Een bezoek aan de huisarts is in de meeste gevallen niet nodig. Herken je onderstaande punten? Dan is het wel verstandig om bij je huisarts langs te gaan.
- De blaar is geïnfecteerd, voelt warm aan en/of er zit groen of geel pus in. Bij een normale blaar is het vocht helder.
- Er is geen logische oorzaak van de blaar. De blaar lijkt uit het niets ontstaan.
- De blaar is het gevolg van verbranding door de zon of een brand- of schaafwond.
- Je vermoedt een allergische reactie.